T保育園 T nursery school

2013-2014 茨城県日立市 Hitachi City, Ibaraki Prefecture

 

3.11東日本大震災、旧園舎の敷地に津波が押し寄せました。かろうじて園舎の浸水は逃れましたが、震災後に制定された日立市ハザードマップの津波浸水域に含まれたことから、現敷地への移転が行われました。

新たな園舎は、木の温かみと肌触りを感じ、幼少期の豊かな感情をはぐくめるよう木造で自然光があふれる空間構成としました。

また、震災時の教訓を活かし、平屋建ての園舎の屋上に、
園児を含め職員全員が一時的に避難できるように避難階段と屋上広場を設けています。

敷地内はすべてバリアフリーとし、園庭から直接保育室へ出入りできる平面計画としました。建物内では保育士の視線を遮らないよう保育室がすべて見通せるように開口部を設け、建具類においても指はさみ防止の措置を行い、コンセント類の設置高さにも配慮し万一の事故防止に努めました。

仕上素材においては、不燃塗料により木構造をそのまま見せることを可能にしました。

3.11 The Great East Japan Earthquake, a tsunami pushed over the former site of T nursery school.The garden was barely flooded.However, since this area was included in the Hitachi City Hazard Map (established after the earthquake) tsunami inundation area, it was moved to a new site.

The new building is made of wood and is full of natural light. Children feel the warmth of nature and nurtures their rich sensibility of childhood.
Also, taking advantage of the lessons learned from the tsunami disaster, we have set up a rooftop square – a garden building built in a flat shop so that all children and staff can have a safe place to temporarily evacuate.

All sides of the site are barrier-free. We made it to be able to enter and exit the nursery room directly from the garden.Inside the building, openings were set up so that nurseries could see through all the nurseries. Measures were taken to prevent finger pinching even in fittings, and consideration was given to the installation height of outlets to prevent any accident.

The finish material made it possible to show the tree structure as it is finished with incombustible paint.